Πώς θα κάνετε card server ένα Access Point
Παλαιότερα είχε παρουσιαστεί ένα άρθρο για το πώς να στηθεί ένας card server (Newcs) με 2 κάρτες σε PC. Η ιδέα είναι πολύ καλή και δουλεύει άψογα, αλλά απαιτεί βέβαια να υπάρχει ένα PC όλη τη μέρα ανοιχτό. Σχετικά εύκολο να βρεθεί αυτό, γιατί με τις συνδέσεις ADSL, όλο και με κάποιο torrent είναι απασχολημένο κάποιο PC. Υπάρχουν όμως εναλλακτικές λύσεις για να στηθεί ένας card server;
Γράφει ο/η Γιώργος Ζώτος
Η απάντηση είναι φυσικά, ναι, όμως μην πάει το μυαλό σας σε κάποιους δορυφορικούς δέκτες, υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Εδώ θα παρουσιάσουμε έναν - και σχετικά παράξενο. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τι πρέπει να διαθέτει ένας υποψήφιος για να γίνει card server:- Θύρα LAN.
- Δυνατότητα να συνδεθεί ένας ή περισσότεροι αναγνώστες καρτών, δηλαδή θύρες σειριακές ή USB.
- Λειτουργικό (συνήθως Linux) και υλικό (hardware) ικανό να τρέξει το πρόγραμμα του server. Το Newcs τρέχει σε πλατφόρμες PPC (Power PC), Mips, 32bit Intel, 64bit AMD, Openwrt, NSLU, ST40 και φυσικά Wintel (Windows).
Στήνοντας το server
Για να μπορέσουμε να περάσουμε τα απαραίτητα αρχεία του server, καθώς και τους οδηγούς για τους αναγνώστες καρτών (αν είναι USB), πρέπει πρώτα απ’ όλα να αποκτήσουμε πρόσβαση στο Linux. Απαραίτητες λειτουργίες είναι το Telnet, δηλαδή η κονσόλα με τη γραμμή εντολών και το FTP για να περνάμε αρχεία. Για ευνόητους λόγους, τα μηχανήματα αυτά διατίθενται εργοστασιακά, χωρίς πρόσβαση στο Linux λειτουργικό τους. Ο χρήστης όμως μπορεί να μπει σε αρκετές σελίδες παραμετροποίησης, για να ρυθμίσει τη συσκευή του όπως επιθυμεί, με τη χρήση του Internet Explorer (ή Firefox/Chrome). Πέραν από αυτό, λίγα ακόμη μπορεί να κάνει. Όμως, σχεδόν πάντα υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης του λειτουργικού του Access Point. Έτσι, είναι θέμα να περαστεί ένα λειτουργικό που να μας δίνει την επιθυμητή πρόσβαση. Το ανοιχτό αυτό λειτουργικό, συνήθως βασίζεται στο openWRT και διατίθεται - πού αλλού;- στο διαδίκτυο. Για τον κάθε τύπο Access Point υπάρχουν ξεχωριστές σελίδες που εξηγούν πώς να γίνει η αναβάθμιση. Για γενικές πληροφορίες, αλλά και για να δείτε αν το υλικό σας patchάρεται, επισκεφθείτε το site http://wiki.openwrt.org/
Με μια σύντομη διαδικασία, το Asus απέκτησε νέο ανοιχτό λειτουργικό, με πρόσβαση Telnet και FTP. Την πλήρη διαδικασία θα τη βρείτε στο linkhttp://wl500g.info/showthread.php?t=5909. Για λόγους ευκολίας, πέρασα τα αρχεία του Newcs σε ένα USB stick (αντί να τα ενσωματώσω στην αναβάθμιση) και στη δεύτερη θύρα USB έβαλα έναν αναγνώστη καρτών βασισμένο σε chip της FTDI. Αν θέλετε να βάλετε περισσότερους αναγνώστες καρτών, μπορείτε να συνδέσετε ένα USB Hub. Στο συγκεκριμένο Asus υπάρχουν 2 ακόμα "κρυμμένες" θύρες USB στο εσωτερικό του, αν πιάνουν τα χέρια σας. Για το στήσιμο του newcs ισχύουν τα γνωστά από παλιά και δεν υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα. Λεπτομερής περιγραφή για το όλο project θα βρείτε στο site http://koppel.cz/cdmawifi/projekty/NewCS/. Αν έχετε σχετική πείρα, όλα τα παραπάνω δεν θα σας πάρουν πάνω από 20 με 30 λεπτά.
Επίλογος
Δεν κάνω γκρίζα διαφήμιση στο συγκεκριμένο προϊόν, είναι άλλωστε αρκετά παλιό για να το βρείτε στην αγορά. Για αυτόν το λόγο, άλλωστε, δεν παραθέτω βήμα προς βήμα τη διαδικασία. Το συγκεκριμένο άρθρο είναι απλά για να σας ενημερώσει για τις πιθανότητες να εκμεταλλευτείτε κάτι που μπορεί να έχετε ήδη, αλλά και να σας υποδείξει ότι card server μπορεί να γίνει και κάτι άλλο, εκτός από ένας υπολογιστής ή δέκτης που τρέχει Linux. Στις μέρες μας, υπάρχουν πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης που τρέχουν Linux και είναι ικανά να σηκώσουν κάποιο card server. Ρίξτε μια ματιά στο χώρο σας - υποψήφιοι είναι DSL Router, Access Point, παλαιά Laptop, NAS servers κ.ά. Οτιδήποτε διαθέτει θύρα LAN, κατά πάσα πιθανότητα τρέχει Linux.
Δημοσίευση σχολίου