Μαύρος και μικρούλης, ο πάνθηρας της Head έρχεται με πλούσιες διαχειριστικές δυνατότητες και λειτουργίες ψηφιακής εγγραφής PVR, μέσα από ένα πανέμορφο και ιδιαίτερα εύχρηστο μενού.
Γράφει ο/η Σπύρος Σαγιάς












Ο δέκτης έρχεται σε πολύ μικρές βολικές διαστάσεις με κατάμαυρη πρόσοψη. Ελαφρώς πιο αριστερά από το κέντρο, δεσπόζει μια κόκκινη οθόνη που δείχνει αριθμό καναλιού σε κατάσταση On και την ώρα σε Standby. Κάτω από την οθόνη και σε οριζόντια διάταξη υπάρχουν 6 πλήκτρα (On/Standby, ΟΚ, αλλαγής καναλιών, αυξομείωσης έντασης). Στη δεξιά πλευρά, ένα πορτάκι αποκαλύπτει μια θύρα USB και το αποκρυπτογραφικό οπλοστάσιο του δέκτη, που αποτελείται από δύο αναγνώστες καρτών για το ενσωματωμένο UCAS.

Η πίσω όψη του δέκτη περιλαμβάνει, εξ αριστερών προς τα δεξιά, το ζεύγος εισόδου-εξόδου σήματος ΙF, μια αναλογική στερεοφωνική έξοδο ήχου, μια έξοδο CVS, μια ψηφιακή ομοαξονική έξοδο ήχου με δυνατότητα Dolby Digital, δύο Scart, το ζεύγος εισόδου-εξόδου του διαμορφωμένου σήματος RF, την αειθαλή σειριακή θύρα, μια ακόμη θύρα USB και έναν διακόπτη On/Off.

Εγκατάσταση – Ανίχνευση καναλιών

Για την επικοινωνία με τα κάτοπτρα της ταράτσας σας, ο δέκτης προσφέρει τα πρωτόκολλα επικοινωνίας DiSEqC 1.0, 1.1 και 1.2 και το λογισμικό USALS. Το DiSEqC 1.1 και το USALS παρουσίασαν κάποιες δυσκολίες, αλλά η κίνηση του μοτέρ με εντολές DiSEqC 1.2 ήταν άψογη.

Η ανίχνευση καναλιών, κατά τη διάρκεια της οποίας υπάρχει και μουσική (!), μπορεί να γίνει από το μενού Auto Search ανά πολλαπλούς δορυφόρους με δυνατότητα χρήσης του φίλτρου όλα – τηλεοπτικά – ραδιοφωνικά – ελεύθερα – κρυπτογραφημένα και ενεργοποίηση της λειτουργίας ΝΙΤ. Επίσης, ανίχνευση γίνεται και από το μενού Manual Search με δυνατότητα χρήσης του ίδιου φίλτρου και της λειτουργίας ΝΙΤ. Η χειροκίνητη εισαγωγή των PID ενός καναλιού πραγματοποιείται από το μενού Advanced Scan. Ο δέκτης πραγματοποιεί με επιτυχία τυφλή ανίχνευση με δυνατότητα χρήσης του φίλτρου όλα – ελεύθερα – κρυπτογραφημένα, επιλογή πόλωσης, επιλογή εύρους συχνοτήτων και επιλογή βήματος (4, 6, 8, 10, 12MHz). Επίσης προσφέρει προσθήκη, επεξεργασία και διαγραφή διαπομπού, καθώς και μετονομασία προσθήκη και διαγραφή δορυφόρου.

Αποκρυπτογράφηση

Οι αναγνώστες καρτών δεν δυσκολεύτηκαν να συνεργαστούν με την κάρτα tring, ανοίγοντας τα κανάλια του δημοφιλούς μπουκέτου. Κατά τη λειτουργία PiP του δέκτη, δεν μπορούμε να βλέπουμε δύο κρυπτογραφημένα κανάλια του ίδιου μπουκέτου.

Μενού – διαχείριση – ταξινόμηση καναλιών

O δέκτης «ομιλεί» παντού την ελληνική γλώσσα, αφού και τα μενού της συσκευής και ο EPG και το OSD teletext την υποστηρίζουν. Το βασικό μενού βρίσκεται στην αριστερή στήλη και τα πεδία έχουν λευκά γράμματα, εκτός από το επιλεγμένο που έχει μαύρα. Στη δεξιά στήλη της οθόνης φαίνονται τα υπομενού του επιλεγμένου μενού και καταδεικνύονται από έναν κίτρινο καταδείκτη. Οι λίστες αγαπημένων του δέκτη επιδέχονται μετονομασία. Η εισαγωγή του συντονισμένου καναλιού σε λίστα αγαπημένων γίνεται πολύ απλά με το πράσινο πλήκτρο Edit, όταν έχουμε εμφανίσει τη λίστα καναλιών, και στη συνέχεια επιλογή της επιθυμητής λίστας. Όταν έχουμε εμφανίσει τη λίστα καναλιών και είναι επιλεγμένο ένα κρυπτογραφημένο κανάλι, στο κάτω μέρος της οθόνης ο δέκτης μάς ενημερώνει για το ποιο σύστημα κρυπτογράφησης χρησιμοποιείται από το κανάλι αυτό.

Οι δυνατότητες διαχείρισης είναι μετακίνηση, διαγραφή, μετονομασία, απόκρυψη και κλείδωμα καναλιού, λειτουργίες που εμφανίζονται από το μενού Edit ή με το πράσινο πλήκτρο Edit, όταν είναι ενεργοποιημένη η λίστα καναλιών. Ομαδική διαγραφή (ολική ή ανά δορυφόρο) γίνεται από το μενού Data reset. Το reset μπορεί να γίνει και εγκαθιστώντας αυτόματα τα κανάλια Astra και Hot Βird που περιλαμβάνει στη μνήμη του ο δέκτης.

Η ταξινόμηση γίνεται αλφαβητικά, ανά δορυφόρο, ανά διαπομπό, ανά παροχέα ή με πρώτα τα ελεύθερα και μετά τα κρυπτογραφημένα κανάλια. Προηγμένη αλφαβητική αναζήτηση γίνεται με το μπλε πλήκτρο, όταν είναι εμφανισμένη η λίστα καναλιών και είναι της μορφής String Search.

USB – PVR

Η θύρα USB χρησιμεύει για αναβαθμίσεις λογισμικού, ενώ μετατρέπει το δέκτη και σε mp3 player και jpg viewer. Όμως, παρότι τα αντίστοιχα αρχεία αναγνωρίζονταν, δεν αναπαράγονταν. Φυσικά, όμως, το σπουδαιότερο είναι η δυνατότητα εγγραφής. Μπορούμε να γράφουμε μόνο το κανάλι που βλέπουμε, ενώ η χρήση κάρτας στην περίπτωση κρυπτογραφημένων καναλιών είναι υποχρεωτική. Από πλευράς διαχείρισης, μπορούμε να διαγράψουμε μια εγγραφή ή να φορμάρουμε το αποθηκευτικό μέσο.

Η αναπαραγωγή γίνεται και σε ταχύτητες x2, x4, x8, x16, x32 προς τα μπροστά ή x2, x4, x8, x16 προς τα πίσω, πέραν της κανονικής.

Ποιότητα εικόνας

Ο δέκτης συνδέθηκε με την κορυφαία LCD τηλεόραση LG 47SL8000. Προφανώς, θα πάρετε καλύτερη εικόνα από το Scart ρυθμισμένο σε RGB, η οποία ήταν άριστη χωρίς προβλήματα στα κανάλια υψηλού bitrate. Για τα κανάλια χαμηλού bitrate (έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στα προβλήματά τους) η εικόνα ήταν υποφερτή.


Με μια ματιά
Συσκευή αποθήκευσης: Εξωτερική USB.
Τμήμα αποκρυπτογράφησης: 2xUCAS.
Θέσεις μνήμης: 10.000 τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια, 7+7 λίστες αγαπημένων.
Ταχύτητα ανίχνευσης Hot Βird: 22,0 διαπομποί/min (97 διαπομποί σε 4min 25sec).
Αριθμός ανιχνευθέντων καναλιών Hot Βird: 1.192 TV – 439 Radio (NIT: όχι).
Ταχύτητα πλοήγησης: 71 κανάλια/sec (1.000 κανάλια σε 14sec).
Συνδέσεις ΑV: 2xScart (1xRGB), 1xRCA video out (CVS), 2xRCA audio out (Stereo), 1xCoaxial digital audio out, 1xIF in, 1xIF out, 1xRF in, 1xRF out.
Άλλα: 2 θύρες USB, θύρα RS-232, DiSEqC 1.0, 1.1 και 1.2, USALS, Blind scan, UHF modulator, ελληνικά μενού, ελληνικός EPG, ελληνικό teletext OSD και VBI, PiG, PiP, πάγωμα εικόνας, zoom, μωσαϊκό έως 16x, χρονοπρογραμματισμός 8 συμβάντων, γονικός έλεγχος, 7 παιχνίδια.