Ο νέος παρατηρησιακός δορυφόρος Sentinel 1A, που εκτοξεύθηκε στις 3 Απριλίου με πύραυλο Soyuz, απέφυγε τη τελευταία στιγμή μία σύγκρουση που θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Πράγματι, ο επιστημονικός δορυφόρος Acrimsat της NASA, που βρίσκεται εκτός ελέγχου, παραλίγο να συγκρουστεί με τον Sentinel 1A μία ημέρα μετά την εκτόξευση του, στις 4 Απριλίου. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ραντάρ οι τροχιές των δύο δορυφόρων θα διασταυρώνονταν σε απόσταση μόλις 20 μέτρων, μία απόσταση πολύ κάτω από τις αποστάσεις ασφαλείας που έχει καθορίσει η διαστημική βιομηχανία.

Οι ελεγκτές εδάφους του ευρωπαϊκού κέντρου διαστημικών επιχειρήσεων (Esoc) του Darmstadt μόλις πληροφορήθηκαν τον κίνδυνο έδωσαν βιαστικά εντολές για αλλαγή της τροχιάς του Sentinel 1A , μία μανούβρα με κινδύνους, αφού τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε ο δορυφόρος δεν είχε τηλεπικοινωνιακή επαφή με τη Γη.

Η επείγουσα αυτή μανούβρα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε δορυφόρο που βρίσκεται στο στάδιο της εκτόξευσης και της τοποθέτησης του στην τελική του τροχιά (LEOP) και απέτρεψε μία νέα καταστροφή, ανάλογη με αυτή του 2009, όταν συγκρούστηκαν ένας αμερικανικός με ένα ρωσικό δορυφόρο.